3 afecțiuni care merită o atenție sporită după ce împlinești 50 de ani

03 September of 2017

Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră întreaga viață, dar după o anumită vârstă riscurile de îmbolnăvire cresc și trebuie să ne protejăm ca atare.

Sănătate, că-i mai bună decât toate! Asta ne urăm adesea, însă avem cu adevărat grijă de ea zi de zi? Odată cu înaintarea în vârstă trebuie să fim mai conștiente ca oricând de valoarea ei și să ne protejăm de bolile ce vin odată cu trecerea anilor. Iată câteva dintre afecțiunile cu un risc crescut după ce împlinim 50 de ani.

  • Articulațiile, mai vulnerabile după 50 de ani

Stilul de viață sedentar, moștenirea genetică, dar și anumite profesii duc la uzura articulațiilor, iar după o anumită vârstă această uzură își face simțită prezența. Durerile sunt un prim semnal de alarmă, iar ele pot fi urmate chiar și de pierderea mobilității. De altfel, incidența artrozei este mai crescută la femei, așa că trebuie să te protejezi chiar mai mult decât partenerul tău de viață.

Un prim pas este să te documentezi în legătură cu această afecțiune. Poți începe cu acest articol despre coxartroză, scris chiar de specialiști și în care vei găsi atât informații cu privire la cauze, cât și modalități de a o trata.

  • Osteoporoza, boala care apare după menopauză

Boala oaselor poroase afectează mai mult femeile decât bărbații și se dezvoltă în general după instalarea menopauzei. Cauza ei este scăderea densității osoase, care predispune oasele la fracturi chiar și la cele mai mici șocuri. Densitatea osoasă este într-o legătură strânsă cu activitatea hormonală și tocmai de aceea femeile ce au trecut de menopauza sunt mai expuse la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Aportul de calciu și de vitamina D sunt esențiale în prevenirea acestei afecțiuni, la fel și activitatea fizică. Foarte importante sunt și vizitele la medic și efectuarea unor investigații periodice, deoarece osteoporoza este deseori asimptomatică, făcându-și simțită prezența abia când apar fracturile și când este mai greu de tratat. Dacă cineva din familia ta a suferi de această boală, este imperativ să faci investigații de specialitate, deoarece este o boală care se moștenește, iar dacă există antecedente în familie, riscul dezvoltării ei crește.

  • Bolile cardiovasculare, mai frecvente la persoane în vârstă, și extrem de grave

Bolile cardiovasculare sunt cele care afectează inima și vasele de sânge. Aceste afecțiuni reprezintă cauza de deces cea mai răspândită la nivel mondial. De multe ori le regăsim în publicații alături de sintagma – „ucigașul numărul 1 mondial”. Se estimează că 17 milioane de oameni mor anual din cauza unei boli din acest spectru. Ca și afecțiunile amintite mai sus, și bolile cardiovasculare sunt adesea moștenite de la părinți sau bunici, însă asta nu înseamnă că nu putem face nimic pentru a le preveni.

Alimentația echilibrată, fără prea multe grăsimi, fără prea multă carne roșie și alimente hiper-procesate și fără excese, în general, dublată de un stil de viață activ poate ține departe aceste boli. Totuși, controalele periodice sunt imperative, mai ales după o anumită vârstă, indiferent de cât de sănătos este stilul tău de viață. Depistate la timp, aceste afecțiuni pot fi ținute sub control prin medicație, mai ales că, uneori, chiar și cele mai precaute persoane se confruntă cu ele.

În final, nu uita că tu ești singura persoană de care depinde starea ta de sănătate și obiceiurile tale de zi cu zi cântăresc cel mai mult când vine vorba despre ea.

 

Sursa foto:  mimagephotography/Shutterstock

 

Comments

comments

Previous:

Căi practice de a evita depresia

Next:

Care sunt cele mai bune cereale

You may also like

Post a new comment