Psihologia cumpărătorului – Îți vine sau nu să crezi, domeniul psihologiei s-a extins și intervine chiar și când vorbim despre cumpărături.
Aproape toate femeile sunt împătimite după shopping, iar dacă ele găsesc piese vestimentare la preț de chilipir în mod neașteptat, euforia este și mai mare. Însă de aici la dereglări comportamentale legate de shopping este doar un pas.
Tipologii
Persoanele dependente de cumpărături au manifestări exacerbate care le afectează comportamentul social (să nu zicem și portofelul). Pentru ele, actul de a cumpăra eliberează endorfine și dopamină în creier, creând senzații extrem de plăcute, de care devin dependente. Unele studii au scos la iveală că în Statele Unite între 10 și 15% din populație ar avea această predispoziție. Oricine ar putea spune că această dependență nu este la fel de periculoasă ca, spre exemplu, consumul de droguri și parțial are dreptate, însă dereglările psihice au efecte la fel de nesănătoase.
Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că există mai multe tipuri de shopaholici, dintre care amintim: compulsiv, care face cumpărături în momente de instabilitate emoțională, bulimic, care este prins într-un cerc vicios de a achiziționa și a returna aproape imediat produsele, colector, care nu se lasă până nu cumpără întreaga colecție sau aceeași piesă vestimentară în toate culorile posibile, sau oportunist, care cumpără orice la reducere deși nu are nevoie de lucrul respectiv.
Problema intervine când trebuie pus diagnosticul, pentru că aproape oricine face cumpărături și e greu de zis când este depășită limita normală. Astfel, mulți dintre noi depășesc de cele mai multe ori bugetul alocat pentru această activitate, dar asta nu îi transformă automat în persoane afectate de o adicție.
În acest sens, psihologii atrag atenția asupra unor simptome care trebuie urmărite, spre exemplu: ascunderea cantității de cumpărături efectuate sau a sumei cheltuite, pierderea controlului de sine în perioada de reduceri, declinul financiar și datorii mari acumulate, achiziționarea doar în perioade psihice proaste ori deteriorarea relațiilor interumane existente în urma discuțiilor legate de shopping.
Tratarea dependenței de cumpărături este o problemă reală și poate fi rezolvată prin terapie psihologică, susținută la nevoie de medicamente specifice.
Oricum, aspectul important constă în menținerea progresului din cadrul terapiei, pentru că, așa cum am spus, cumpărăturile sunt o activitate banală din viața de zi cu zi a oricui, ce nu poate fi evitată și este mereu tentantă, chiar și pentru un om deplin sănătos.
Citeste si:
- Cum să fim inteligente la cumpărături. 4 lucruri pe care le învățăm de la franțuzoaice
- Cadoul potrivit pentru fiecare zodie. Sfaturi si pentru Craciun si pentru Paste si pentru aniversari!
- Trucuri care te vor ajuta să-ți economisești banii pentru haine
Sursa foto: pixabay.com
Comments

Previous:
19 de lucruri care te fac fericita

Next:
Adevarul si numai adevarul? Sau si cate o minciuna?
You may also like
-
10 Dec
Grindelwald în cantonul Berna – în ținutul munților uriași
CălătoriiEigerdorf Grindelwald se află într-o zonă turistică delimitată de Wetterhorn, Eiger, Mönch & Jungfrau – ...
-
24 May
Natură și spiritualitate: Mănăstirea Prislop
CălătoriiMicuța mănăstire din apropierea Hațegului atrage permanent numeroși pelerini și turiști. Faima lăcașului și speranțele ...
-
03 Dec
Tot ceea ce trebuie sa stii despre zodia Varsatorului
HoroscopZodia Vărsător, Aquarius în limba latină, reprezintă a 11-a zodie pe cercul zodiacal clasic european, ...
-
19 Jan
București, București…
CălătoriiDivers, pitoresc si atractiv, cel mai important centru urban al tarii, numarand doua milioane de ...