Tu știi ce drepturi ai în calitate de consumator european online?

15 November of 2019

#yourEUright – o campanie a Comisiei Europene

Un studiu comandat de Comisia Europeană constată că în Romnia 17% dintre tinerii între 16 și 24 de ani și 20% dintre tinerii peste 25 e ani au făcut cumpărături online în ultielle 3 luni. Ce anume au cumpărat? De cele mai multe ori călătorii, jocuri video și alte produse tehnologice. Dar ce știu acești consumatori despre drepturile lor? Se pare că mai puțin decât congenerii lor din Europa: numai 36% din români știu ce drepturi au în calitte de consumatori, cu 13 procente mai puțin decât media europeană. Dacă românii sunt mai bine informați în ceea ce privește termenele de valabilitate, lor le lipsesc în cea mai mare măsură cunoștințele despre cum ar trebui să procedeze în cazul în care li se oferă produse nesolicitate.

De exemplu, știai câ în primii doi ani de la achiziție, comerciantul este obligat să repare sau să înlocuiască bunul, să reducă prețul sau să-ți ramburseze banii, în cazul în care un produs este defect sau nu funcționează așa cum a fost prezentat în publicitate?

Exemplu

Un consumator danez a cumpărat un binoclu de la un comerciant din Luxemburg. Inițial, acesta a fost înlocuit de comerciant din cauza unei defecțiuni, dar apoi a reapărut aceeași problemă. Au trecut 25 de luni de la data la care a cumpărat binoclul –a depășit cu o lună garanția de 2 ani, așa încât comerciantul a refuzat rambursarea banilor.

Cu ajutorul acordat de Centrul European al Consumatorilor, consumatorului i-a fost oferită o reducere de preț. Chiar dacă în conformitate cu legea, vânzătorul nu era obligat să facă acest lucru, această situație arată că apelul făcut către organismul de apărare a consumatorilor poate interveni chiar și în astfel de situații. O nouă perioadă de garanție poate începe de la data înlocuirii produsului, în funcție de legislația națională, dacă aceasta prevede drepturi suplimentare pentru consumatori fată de cele minime impuse de UE.

Comments

comments

Previous:

Povestea lui Didi. Didi este Diana Bulimar!

Next:

Viorica Pintilie – a treia ediție a Concertului de Crăciun

You may also like

Post a new comment