12 reguli de viata de la budisti pe care le poti respecta si tu

12 December of 2018

12 reguli de viață de la budiști – Să trăiești clipa fără să te gândești la trecut sau viitor, asta înseamnă fericirea. Să accepți ceea ce ești fără să-ți dorești să schimbi ceva. În teorie sună bine, dar cum putem ajunge cu adevărat acolo?

Unul dintre cei mai cunoscuți spadasini japonezi, Miyamoto Musashi, a scris în 1645, cu două săptămâni înainte de a muri, un set de reguli demne să ne ajute să învățăm ce anume este fericirea și cum s-o trăim. Iată câteva dintre ele.

1 Acceptă ceea ce esti. În loc să lupți cu emoțiile negative, mai bine înveți să trăiești cu ele și să scazi intensitatea.

2 Nu căuta cu orice preț plăcerea. Asta nu înseamnă să nu te bucuri ori să nu iubești, ci să apreciezi intensitatea emoțiilor din prezent.

3 Nu fi dependentă de emoții. Acestea nu țin o veșnicie și nu poți să fii fericită mereu. Căutând constant mulțumirea, vei deveni nefericită.

4 Fii altruistă. Gândește-te cum poți să-i ajuți pe ceilalți și nu-ți amplifica egoul. Un proverb chinez spune așa: „Dacă vrei să fii fericit pentru o oră, trage un pui de somn. Dacă vrei pentru o zi, du-te la pescuit. Dacă vrei pentru un an, moștenește o avere. Iar dacă vrei să fii fericit o viață, ajută pe cineva“.

5 Rupe-te de dorințe. Dacă îți dorești ceva cu ardoare, asta înseamnă că nu ești satisfăcut cu ce ai acum.

6 Nu regreta nimic din trecut. Este inutil. Este unul din principiile de viață ale preoților budiști.

7  Nu invidia. Te va face să te simți neîmplinită.

8 Nu fi tristă când nu mai există cineva în viața ta! Apreciază ce ai cât ai, nu după aceea.

9 Nu te plânge. Luptă să depășești impasul.

10 Nu te atașa de lucruri. Ele contează atât de puțin în comparație cu viața.

11 Construiește-ți un sistem de valori. Principiile tale de viață sunt mult mai importante decât ceea ce crede ori spune lumea.

12 Nu-ți fie frică de moarte. E greu să acceptăm sfârșitul, dar este inerent. Trăiește-ți viața în așa fel, încât în ultimul moment să nu regreți nimic.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Hai să-ți ghicesc! Viitorul…

Next:

Rolul prieteniei si prietenul la nevoie se cunoaste

You may also like

Post a new comment