11 dintre cele mai mari erori culinare… și ce este adevărat!

06 January of 2010

Acestea sunt cele mai frecvente 11 dintre cele mai mari erori culinare. E bine să știi ce este adevărat și este doar un mit pentru că nu se știe câbd aceste informații îți vor fi de folos.

1. Alimentele dezghețate nu se mai recongelează

Înghețul întrerupe dezvoltarea microrganismelor, dar nu le distruge. La dezghețare încep să se înmulțească. De aceea, este indicată gătirea sau consumarea alimentelor dezghețate. Mâncarea gătită poate fi recongelată.

2. Lingurița de argint reține acidul în sticlă

Foto: Hubert Burda Medien

Greșit. Dopul împiedică eliminarea acidului carbonic.

3. Uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit

Neadevărat. Uleiul de măsline presat la rece începe să fumege la 180°C, cel rafinat la 210°C. Prăjirea, care produce o temperatură de cca. 150°C, nu constituie o problemă.

4. Microundele distrug mai multe substanțe nutritive decât fierberea

Foto: Hubert Burda Medien

Dimpotrivă: în timpul fierberii se distrug vitaminele, dacă mâncarea este încălzită prea mult sau dacă este lăsată în apa în care a fiert. Microundele produc oscilația moleculelor de apă din mâncare, ceea ce produce o încălzire rapidă. Acest procedeu „salvează“ substanțele nutritive.

5. „Sushi“ înseamnă pește crud

Foto: Hubert Burda Medien

Eronat. „Sushi“ înseamnă „acrișor“ și se referă la orezul preparat cu oțet. Peștele crud se numește „sashimi“.

6. Grăsimea îmbolnăvește

În principiu, nu. Multe vitamine pot fi administrate numai cu grăsime. De fapt, cel mult 30% din aportul energetic trebuie să provină din grăsimi – altfel crește riscul să deveniți supraponderali.

7. Cola descompune carnea

Afirmație falsă. „În cel mai bun caz“, acidul fosforic conținut în cola poate doar să umfle carnea.

8. Friptura picantă iese în sânge

Nu, prăjitul cu sau fără condimente picante nu influențează „suculența“, ci doar gustul.

9. Pâinea mucegăită se aruncă

Numai dacă este feliată. Din pâinea mucegăită se îndepărtează locul afectat. În acest fel poate fi „salvată“ și brânza uscată.

10. Praful de copt absoarbe mirosul din frigider

Eroare! Este mult mai bine să ambalați mâncărurile cu un miros puternic în folie din plastic.

11. Tigăile cu teflon, zgâriate pot determina apariția cancerului

Eroare: teflonul zgâriat sau nu se descompune la  temperaturi mai mari de 260°C. Atunci sunt degajate substanțe cancerigene.

Pentru aceasta, mâncarea trebuie arsă cu intenție, până devine „cărbune“.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com/ articol exclusiv online, text: echipa Ioana

Comments

comments

Previous:

Ierburi cu gust

Next:

Bunătăți la minut gata cât ai zice „pește“

You may also like

Post a new comment