10 mituri despre păr

08 April of 2020

Le-ai auzit pe toate, sunt convinsă: nu te spăla prea des pe cap că se îngrașă, tunde-l ca să se revigoreze, nu folosi produsul X ca să nu se usuce prea tare etc. Însă câte din aceste sfaturi sunt adevărate? hai să le vedem pe fiecare în parte.

1. Tăierea părului îl face să crească mai repede FALS
Părul crește din foliculii aflați la nivelul scalpului, prin urmare, tăierea firelor de păr nu are nicio legătură cu rădăcina din care cresc. Foliculii de păr țin foarte mult și de moștenirea genetică a ficăruia și dacă există unele produse care ajută înmulțirea sau revigorarea acestora, cu siguranță tunsul nu este eficient deloc.

2. Șamponarea frecventă dăunează părului. FALS
Cât de des îți speli părul depinde în totalitate de tine și de nevoia podoabei capilare și nu afectează părul. Cu toate acestea este foarte important să te șamponezi cu un produs dedicat problemelor tale pentru că altfel, poți dăuna podoabei capilare. De asemenea, specialiștii recomandă chiar o spălare le două zile pentru că părul este plin de rezuduri de produs, scalpul de celule moarte sau bacterii și trebuie curățat, altfel pot apărea diverse afecțiuni.

3. Stresul îți albește părul. FALS
Sigur nu! Dacă asta ar fi adevărat, acum toți am fi albi, corect? Când celulele care produc melanină nu mai produc culoare, podoaba capilară începe să se facă gri. Nu există nicio dovadă științifică potrivit căreia stresul accelerează albirea, dar poate face în schimb alte lucruri rele în organism. Studiile arată, de asemenea, că albirea părului se află în relație directă cu moștenirea genetică, așadar dacă vrei să-ți afli viitorul, uită-te în trecut.

4. Cu cât părul este mai murdar, cu atât va crește mai repede. FALS
Unii oameni zic că părul murdar crește mai repede: mai puțină spălare și mai puțină coafare înseamnă mai puține șanse de rupere, nu? Chestia asta nu este adevărată. Părul este cel mai sănătos și cel mai puternic atunci când este curat și îngrijit.

5. Periază-ți părul de 100 de ori pe zi ca să strălucească. FALS
Sincer, cine are timp pentru asta? Totuși, credința din spatele acestei teorii este adevărată: periajul părului ajută la distribuirea uleiurilor sale naturale. Însă numărul este excesiv și inutil. De fapt, perierea podiabei capilare prea des, cu o forță prea mare sau cu o perie prost concepută ori de calitate îndoielnică poate provoca ruperea, deteriorarea cuticulelor.

6. Nu folosi balsam dacă ai părul gras. FALS
Părul gras nu are nicio legătură cu balsamul. Problema apare când se produce prea mult sebum – un tip de ulei pe care corpul tău îl secretă în mod natural. Ca un șampon adecvat poți scăpa de această problemă, iar balsamul ajută la hidratare, hrănire și protecție. Cheia este să găsești produsul potrivit nevoilor tale. De asemenea, este recomandat să se aplice balsamul doar la vârfuri, evitând scalpul.

7. Părul tău se obișnuiește cu același șampon. FALS
Dacă crezi că șamponul și balsamul nu-și mai fac treaba, este din cauză că nevoile părului tău s-au schimbat. Ți-ai colorat sau îndreptat podoaba capilară de curând? Te-ai mutat într-o zonă cu o altfel de climă? Ți-ai schimbat cu ceva rutina de îngrijire a părului, de exemplu, te speli pe cap mai rar sau mai des?

8. Spălă-te cu apă rece pentru un păr strălucitor. FALS
În timp ce în cazul pielii, se spune că alternarea de apă rece-caldă la duș ajută la revigorarea organismului, iar în cazul tenului la închiderea porilor (de exemplu, după un tratament), pentru scalp și păr nu funcționează. Nu există nicio dovadă că spălarea părului cu apă rece face vreo diferență. În schimb, o apă mai rece ajută la fixarea șamponului și a balsamului în firul de păr.

9. Vopseaua prinde mai bine pe părul murdar. FALS
De fapt, culoarea prinde mai bine pe firele de păr care nu conțin resturi de produse și reziduuri. Spală-ți părul cu o seară înainte de vopsire și așteaptă 72 de ore înainte de spălarea din nou a podoabei capilare, pentru ca nuanța să fie complet imprimată în cuticule.

10. Uleiurile naturale sunt bune pentru părul tău. FALS
Spre deosebire de credința populară, majoritatea ingredientelor alimentare crude (cum ar fi uleiul de avocado, uleiul de nucă de cocos și mierea) sunt incapabile să pătrundă în axul părului suficient de adânc pentru a face o îmbunătățire durabilă. În plus, pot lăsa un reziduu lipicios și pot face ca firele să se simtă mai grase.

Citeste si:

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ sursa foto: pexels

Comments

comments

Previous:

Apa minerală. Marile beneficii pentru frumusețe

Next:

Cum să previ eficient acneea

You may also like

Post a new comment