10 mituri despre 
igiena orală

18 March of 2019

10 mituri despre 
igiena orală – Ce poate fi mai plăcut decât un zambet curat și sincer? O conditie este verificarea sănătății dentare. Acordă-i atenția cuvenită!

De când eram copii, am fost învățați că zahărul provoacă apariția cariilor. Informația este eronată, căci nu cantitatea duce la probleme dentare, ci substanța care rămâne în contact cu smalțul. Zahărul creează o peliculă lipicioasă pe suprafața dinților, încărcându-i și creând mediul favorabil ca bacteriile implicate în producerea cariilor dentare să se dezvolte. În același mod, în decursul timpului au apărut multe mituri legate de stilul de viață sau de alimentație care ar facilita instalarea problemelor dentare. De aceea, am stat de vorbă cu dr. Ion Melnic, pentru a clarifica aceste legende.

1 Dacă dinții arată sănătos, nu este necesară vizita la stomatolog. Doar pentru că dinții arată bine, asta nu înseamnă că trebuie evitată vizita la stomatolog. Multe afecțiuni ale dinților se pot dezvolta fără să ne dăm seama. Parodontoza, spre exemplu, debutează fără simptome, de aceea este numită și „boala dinților frumoși“. Medicii recomandă să mergi la control de cel puțin două ori pe an. Prin lipsa controalelor periodice, e posibil ca dinții care nu sunt cariați, cu timpul, să prezinte dureri, sângerări gingivale, mobilitate și să se ajungă astfel chiar la pierderea lor.

2 Periajul dinților de mai mult de două ori pe zi poate strica smalțul dentar. Ideal ar fi ca periajul să fie făcut după fiecare masă, cu o periuță de duritate medie. Pe termen lung, periuțele dure și excesul de pastă de dinți pentru albirea dinților pot afecta smalțul dentar.

3 Tratamentele pentru albirea dinților afectează smalțul dentar. Științific, nu s-a observat o relație directă între leziunile smalțului dentar și tratamentele pentru albirea dinților. În prezent, există metode eficiente de albire care se pot efectua la cabinetul stomatologic și nu provoacă sensibilitate.

4  Detartrajul provoacă leziuni la nivelul smalțului dentar. Prin depunerea tartrului, se retrag gingiile și e favorizată apariția cariilor, precum și a gingivitei. Detartrajul la cabinetul dentar se face de obicei o dată pe an. De asemenea, detartrajul executat 
corect nu afectează țesuturile dentare sănătoase.

5 Radiografiile dentare sunt dăunătoare. Cu ajutorul materialelor și al echipamentelor de top folosite în prezent, radiografiile nu mai reprezintă o problemă, mai ales că doza de radiații emise în cazul realizării unei radiografii dentare este mult mai mică în comparație cu una pulmonară, spre exemplu. Radiografiile sunt, totuși contraindicate femeilor 
însărcinate și persoanelor cu afecțiuni tiroidiene.

6  Respirația urât mirositoare este efectul igienei orale defectuoase. Într-adevăr, o igienă orală neadecvată și necurățarea limbii pot duce la apariția mirosului urât al gurii. Însă mirosul neplăcut poate fi provocat și de alte afecțiuni, cum ar fi cele digestive, care nu au legatură directă 
cu dinții.

7  Trebuie să ne spălăm pe dinți după micul dejun și după cină. Adevărat. Este foarte important ca după cină să fie realizat periajul dentar. În ceea ce privește periajul dentar de dimineață, părerile sunt împărțite. Stomatologul recomandă ca periajul de dimineață să se realizeze după micul dejun pentru a îndepărta resturile alimentare astfel încât ele să nu stagneze pe timpul zilei.

8  Ața dentară se folosește după fiecare periaj dentar. Ea poate fi utilizată înainte sau după periajul dentar, important este s-o folosim corect. De asemenea, dr. Ion Melnic recomandă ca ața dentară să fie 
folosită o dată pe zi, de preferință
seara, înainte de culcare.

9  Femeile însărcinate nu trebuie să meargă la dentist. E indicat un control periodic al dinților pe timpul sarcinii, mai ales că e posibil să apară anumite probleme din cauza schimbărilor hormonale. E bine ca problemele să fie rezolvate înainte de avansarea sarcinii.

10 Protezele și dinții îmbrăcați nu necesită îngrijire permanentă. Nu este adevărat. Orice lucrare dentară trebuie să fie îngrijită printr-un periaj corect și prin folosirea altor metode de igienizare: ață dentară, apă de gură. Longevitatea unei lucrări dentare este condiționată de igiena permanentă și de controalele periodice.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Migdale pentru îngrijire delicată

Next:

Masajul scalpului, relaxant și benefic pentru creșterea părului

You may also like

Post a new comment