10 lucruri pe care trebuie să le spui copilului tău. Lectii pentru parinti

05 November of 2015

Un părinte adevărat nu încetează niciodată să se perfecționeze, să se modeleze, să accepte lecții și sfaturi. O lecție sunt și aceste 10 lucruri pe care trebuie să le spui copilului tău.

10 lucruri pe care copilul trebuie să le audă și să le înțeleagă.

Spune-i că este bun și că-l iubești! Spune-i fiicei tale că este frumoasă, fiului tău că este înțelept și puternic. Îi vei da încredere în el, îl vei face puternic, îi vei dezvoltă abilitățile și îl vei ajută să-și facă o viață frumoasă.
 
Greșelile se întâmplă. Învață-ți copilul că toți oamenii greșesc. O greșeală nu este sfârșitul lumii. Învață-l să învețe din greșelile lui. Greșelile sunt cele mai solide și constructive lecții de viață, dar pentru asta este nevoie de părinți înțelepți, care la rândul lor știu să-și recunoască greșelile, să învețe din ele și, mai ales, să nu le repete.

Citeste si: Copilul meu nu are prieteni… Cum să-l ajut?

Nimeni nu e perfect. Spune-i asta și învață-l sensul adevărat. Nu toată lumea place pe toată lumea. Nu toată lumea iubește pe toată lumea și este în regulă să fie așa. Învață-ți fiică să accepte eșecurile, să înțeleagă că nu este modelul vedetei din film, că este un om normal, bun și frumos, doar pentru că este așa cum este. O lecție grea, dar atât de folositoare. Și tocmai pentru că nimeni nu-i perfect învață-l să se iubească pe sine, să fie împăcat cu ceea ce este, să se bucure de ceea ce are, să meargă mereu mai departe, învățând din experiența fiecărei zile.

Învață-l că există a două șansa. Îl poți învață asta îndemnându-l să nu renunțe atunci când pierde într-un concurs, atunci cât ceva nu merge așa cu vrea, așa cum visează.

Citeste si: Lasă copilul să învețe din propriile greșeli!

Lasă-l să-și asume responsabilități. Explică-i că asumarea unei responsabilități este un angajament și o obligație. Profită de greșelile lui că să-l înveți că să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile și deciziile lui.
 
Învață-l să-și ceară scuze și să-și recunoască erorile. Marea artă este să-l faci să înțeleagă că a-ți asumă greșelile este un gest nobil, demn de un om puternic. Trebuie să-l faci să înțeleagă că nu e suficient să spui că îți pare rău, ci că vorbele trebuie însoție de fapte și gesturi care să susțina afirmația.

Nu rată niciodată o oră în care puteți petrece timp împreună. Învață-l că este o bucurie pentru tine să stai împreună cu copilul tău. Sunt mereu sunt lucruri importante de făcut și există tendința de a amâna o oră cu fiul tău, în favoarea treburilor zilnice. Nu fă asta! Copilul tău trebuie să înțeleagă că el este mereu prima ta prioritate.

Ai încredere în copilulul tău. În felul acesta o să învețe și el să aibă încredere în tine, dar și în el. Să ai încredere în cei din jurul tău este o dovadă de încredere în tine, iar toate acestea se învață, se experimentează, se testează.

Citeste si: Cum înveți copilul să te asculte?
 
Dăruiește-i necondiționat iubire. Spunea cineva că nu există durere, tristețe, suferința pe care dragostea să nu o poate vindeca. Numai că a învață să primești dragostea celor din jur este uneori complicat. Repetă-i, până când înțelege că dragostea ta, dragostea părinților este un izvor care nu seacă și că nimic nu te poate face să nu-l iubești. Dragostea părinților, dragostea înțeleasă corect de copil este cel mai complet și complex suport pe care acesta îl poate avea în viață.

Lăuda-l. Uneori lăuda este mai bună decât dojană. Lăuda poate să fie în egală măsură recompensa și o pedeapsă mai bună decât ceartă. Lăuda-l pe măsură faptelor lui, dar lăuda-l. Este cea mai bună cale prin care o să înțeleagă că ceea ce face este bine.

Citeste si: Esti pregatita pentru a avea un copil

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Învață-l să respecte alte tradiții culturale

Next:

Copiii au nevoie de atentia parintilor

You may also like

Post a new comment