10 lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la salvarea Pământului

17 February of 2020

Organizația Națiunilor Unite sugerează că schimbările climatice nu sunt doar o problemă definitorie a timpului nostru, ci suntem și într-un moment definitoriu al istoriei. Modificările meteorologice amenință producția alimentelor, iar nivelul mării este în creștere și ar putea provoca inundații catastrofale pe tot globul. Țările trebuie să întreprindă acțiuni drastice pentru a evita un viitor cu daune ireversibile pentru ecosistemele majore și climatul planetar. Dar ce poate face un simplu om?

1. Economisește apa

De fiecare dată când oprești apa în timp ce te speli pe dinți, faci ceva bun. Repară țevile și robinetele pentru a evita pierderile inutile de apă.

2. Lasă mașina acasă

Dacă poți, folosește mașina personală doar două zile pe săptămână. Vei reduce, astfel, emisiile de gaze cu efect de seră în mod considerabil. Mergi pe jos și în acest fel faci și sport, starea ta de sănătate se fortifică. Dacă două zile par prea puține, ia în considerare ideea de car sharing.

3. Ia bicicleta sau trotineta

Ciclismul este o modalitate extraordinară de a reduce gazele cu efect de seră. În plus, ai șansa să faci exerciții cardio și vei arde câteva calorii.

4. Reutilizează și reciclează

Selectează gunoiul și aruncă-l în pubela potrivită. Un studiu a scos la iveală că dacă o clădire de birouri în care lucrează 7.000 de oameni ar recicla toate deșeurile de hârtie dintr-un an, asta ar fi echivalentul nefolosirii a 400 de mașini pe drumurile pubice. De asemenea, cumpără produse care sunt fabricate din materiale reciclate.

5. Nu arunca ulei uzat la chiuvetă

Un litru de ulei uzat aruncat la chiuvetă, care astfel ajunge în sistemul de canalizare poluează peste 10.000 de litri de apă, iar stațiile de epurare – acolo unde sunt, nu pot curața decât parțial apa poluată cu ulei. Soluția este să-l depozitezi, strecurat în prealabil, în bidoane mari și să-l duci la centrele de reciclat. În unele locuri poți primi la schimb ulei proaspăt. Daca nu există centre de reciclare, du-l la un service auto. Sunt obligați să-l primească și totodată sunt obligați să-l trimită spre reciclare.

6. Cumpără alimente produse aproape

Este o strategie foarte bună prin care vei combate poluarea și vei susține economia locala. Cumpărând produse alimentare pe lanț scurt, se face economie de combustibil pentru transport, iei mai ieftin și susții mici producatori. Cu alte cuvinte mergi în piață după legume, fructe, lapte, brânză și ouă, nu în supermarchet!

7. Renunță la sacoșele de plastic

Poate părea inconfortabil să folosește sacoșe de pânză, săculeți reutilizabili pentru legume și fructe, dar este un efort minim cu beneficii uriașe. Renunță la pungile și sacoșele de plastic de fiecare dată când poți. De exemplu, când cumperi banane, nu-i nevoie să le pui în pungă. Pot sta în coșul de cumpărături pur și simplu.

8. Umfă periodic cauciucurile

O operație simplă poate reduce consumul de combustibil cu până la 10%. O presiune corectă în pneuri înseamnă consum mai mic de combustibil și siguranță în trafic. Mai puțin conbustibil consumat, înseamnă mai puține noxe.

9. Aruncă la gunoi doar ce trebuie aruncat

Nu arunca la gunoi, sau în scurgerea de la chiuvetă medicamente. Poluează cumplit. Medicamentele expirate sau pe care nu le mai folosești trebuie să le duci la farmacie. Sunt obligați să le primească. Nu arunca bateriile uzate la gunoi. Conțin PLUMB care se va întoarce în farfuria ta în fructele și legumele pe care le consumi. Nu arunca efectrocasnice la gunoi! Primești bani pentru ele dacă le duci în magazine, pentru că au obligația să le primească. Nu arunca becuri arse la gunoi! Conțin metale grele toxice pe care copiii tăi le vor mânca în alimentele din anii următori. Trebuie duse în compartimentele speciale din marile magazine.

Poate părea complicat, dar poți aloca câteva minute pentru o minimă organizare acasă. Uite cum fac eu! Am trei cutii de pantofi, puse pe un colț de raft din camară, unele peste altele. Nu ocupă loc prea mult! Am pus pe fiecare etichetă: becuri, medicamente baterii. Pun acolo medicamentele, becurile și bateriile uzate. O dată, sau cel mult de două ori pe an, duc conținutul cutiilor unde trebuie pentru a fi reciclate. E simplu!

10. Consumă responsabil

Deseori cumpărăm mult mai mult decât ne trebuie. Consumul responsabil este un gest simplu care poate contribui la salvarea Pământului. Nu mai arunca mâncare! Nu mai cumpăra un telefon nou în fiecare an, repară înainte de a arunca, refolosește și transformă. Fiecare gest pe care îl faci are efect negativ sau benefic pentru Pământ, și implicit pentru tine, pentru că sunt certe două lucruri. Suntem în plină criză climatică și altă planetă nu avem.

 

Citește și:

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Previous:

Cei mai mari artiști ai lumii au fost stângaci

recenzie copilul-problema

Next:

Un copil aruncă în aer sistemul. Cronică de film: Copilul-problemă

You may also like

Post a new comment