12 lucruri inedite despre Vincent van Gogh

07 April of 2020

Vincent van Gogh este unul dintre cei mai cunoscuți și venerati artiști ai lumii. Pictorul olandez este considerat cel mai mare după Rembrandt van Rijn și unul dintre cei mai mari dintre artiștii postimpresioniști. Arta lui Van Gogh a devenit uimitor de populară după moartea sa, mai ales la sfârșitul secolului XX, când lucrările sale s-au vândut pentru sume-record la licitații din întreaga lume.

1. Vincent van Gogh s-a născut la 30 martie 1853, în Groot-Zundert, Olanda. El a fost numit după bunicul său patern, dar numele a fost folosit de fapt prima dată pentru un frate mai mare care a murit la naștere cu un an înainte de nașterea lui Vincent van Gogh.

2. Van Gogh avea 27 de ani când a pictat primul tablou, însă de-a lungul vieții a creat peste 900 de lucrări, ceea ce duce la o medie de două pe săptămână.

3. Când Van Gogh a început să picteze, el a folosit țăranii ca modele. Ulterior, va picta flori, peisaje și pe el însuși, mai ales pentru că era prea sărac pentru a plăti modelele.

4. Van Gogh suferea de epilepsie, o afecțiune neurologică cronică caracterizată prin crize recurente.

5. În timpul uneia dintre crizele sale de epilepsie, Van Gogh a încercat să-l atace pe prietenul său Paul Gauguin cu un brici deschis. În cele din urmă, Vincent și-a tăiat o bucată din propria ureche, imagine ce apare în tablourile pictorului.

6. Van Gogh a pictat cea mai cunoscută lucrare „Noaptea înstelată” în timp ce stătea închis într-un azil în Saint-Remy-de-Provence, Franța. A ajuns aici deoarece mai mulți oameni îl considerau un adevărat pericol pentru societate.

7. Se crede că Vincent a încercat să se sinucidă împușcându-se într-un câmp de grâu din Auvers, Franța, dar nu a murit decât 2 zile mai târziu, la 37 de ani. Totuși, acest fapt este contestat pe scară largă și au apărut mai multe teorii alternative, inclusiv una în care el a fost împușcat de alții. Fratele său Theo a zis că ultimele cuvinte ale pictorului au fost „Tristețea va dura pentru totdeauna”.

8. Vincent Van Gogh a descris vizual turbulența, un principiu matematic incredibil de complex (și încă nesoluționat) în mai multe tablouri în timpul unei perioade deosebit de haotice din viața sa. Totul, în ultima perioadă a picturilor lui Vincent van Gogh, pare să se miște; acest stil dinamic a servit pentru a transmite propriile sentimente despre cineva sau despre un peisaj. Încă de la începutul impresionismului, artiștii au descoperit în mod empiric că o utilizare adecvată a luminii ar putea genera senzația de mișcare.

9. Vincent Van Gogh a vândut un singur tablou în timpul vieții sale și a devenit celebru numai după moartea sa.

10. La un moment marele pictor și-a dorit să devină preot, ca și tatăl său. A studiat aproape un an pentru a se pregăti de examenul de admitere la Școala de Teologie din Amsterdam. În cele din urmă, a refuzat să susțină examenul de latină, deoarece o considera o limbă moartă, folosită de țărănime.

11. Van Gogh a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În această perioadă, el a experimentat o trezire spirituală care l-a inspirat să renunțe la aproape toate bunurile sale lumești și să înceapă să trăiască ca săracii. Autoritățile bisericești au considerat că acest lucru nu este potrivit pentru un reprezentant al bisericii și el a exclus din misiune.

12. O mare parte din opera lui Van Gogh s-a pierdut, întrucât multe persoane care au deținut tablori semnate de marele ilustru au considerat că sunt lipsite de valoare.

Citeste si:

articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ fusra foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Previous:

Umorul, o forță a caracterului

Next:

Beneficiile postului Paștelui

You may also like

Post a new comment