10 lucruri fabuloase despre care nu știai ca au fost inventate de femei

29 March of 2016

Suntem inteligente, frumoase și știm să ne facem viața mai ușoară. Noi, femeile, am inventat câteva lucruri care au schimbat, practic, lumea din jurul nostru.

Necesitatea nu este singurul imbold al creativității și al inventivității. Uneori, creativitatea este atât de puternică în mințile unor persoane, încât ele schimbă, fără să-și dea seama, viețile a miliarde de oameni prin invențiile lor.

În mod evident, femeile nu s-au lăsat mai prejos decât bărbații și au inventat cel puțin 10 lucruri care au făcut ca lumea în care trăim să fie astăzi mult mai frumoasă decât în trecut:  

1 Mașina de spălat vase

Trebuie să recunoaștem: mașina de spălat vase a fost inventată din necesitate, însă acum ne ajută să economisim timp și să ne bucurăm mult mai mult de vremea petrecută în bucătărie. Patentată în 1886, prima mașină de spălat vase funcționa pe bază de apă cu mare presiune, o roată, un cazan și un raft de sârmă. Inventatoarea Josephine Cochrane nu a folosit-o ea însăși, ci a dorit să facă viața mai ușoară servitoarelor ei. Însă din 1886, de la roată și cazan, până în 2016 este cale lungă. Mașina de spălat vase are, în prezent, un design compact, consumă foarte puțin curent electric și spală vasele mult mai repede decât ai reuși tu să le speli de mână. Progresul este fascinant, iar mașinile arată, după 130 de ani de când au fost inventate, precum aceste modele de mașini de spălat vase.

2 Computerele

Computerele au modelat istoria recentă a omenirii, însă puțini oameni știu că o femeie s-a aflat la baza inventării acestora. Cercetătoarea Grace Hopper și Howard Aiken au proiectat la Harvard, în 1944, computerul Mark I, o mașinărie imensă, care ocupa o întreagă încăpere. Hopper a inventat compilatorul care a tradus limbajul scris în codul computerului și a inventat termenii „bug” și „debugging” atunci când era nevoită să elimine moliile din giganticul dispozitiv. În 1959, Hopper a fost unul dintre membrii echipei care a dezvoltat COBOL, unul dintre primele limbaje moderne de programare.

3 Sticla invizibilă

Katharine Blodgett, prima femeie care și-a luat doctoratul în fizică la Universitatea Cambridge și prima cercetătoare care a lucrat pentru compania General Electric, a descoperit o metodă de realizare a sticlei invizibile (sau, mai precis, a sticlei non-reflexive), în 1938. Aceasta a revoluționat, practic, industria aparatelor de fotografiat, a microscoapelor și a ochelarilor de vedere.

4 Încălzirea solară a locuinței

Biofiziciana de origine maghiară Maria Telkes a inventat, în 1947, un generator termoelectric pentru încălzirea casei numite „Dover House”, conceput împreună cu arhitecta Eleanor Raymond. Invenția Mariei Telkes menținea o temperatură confortabilă în interiorul locuinței în timpul iernilor reci din Massachusetts.

5 Kevlarul

Materialul numit Kevlar, care este mult mai ușor și de cinci ori mai rezistent decât oțelul, a salvat zeci de mii de vieți și a revoluționat nenumărate industrii prin aplicabilitatea sa. Fibra de Kevlar a fost inventată în 1966 de Stephanie Kwolek și a fost folosită, printre altele, la fabricarea vestelor antiglonț.

6 Corectorul

În vremurile de dinaintea apariției tastei „delete”, secretara Bette Nesmith Graham folosea, în secret, o vopsea albă specială pentru a acoperi greșelile de scriere. Ea a petrecut ani de zile pentru a perfecționa formula vopselei în propria sa bucătărie înainte de a patenta corectorul, în 1958. Gilette i-a cumpărat compania în 1979, pentru fabuloasa sumă de 47,5 milioane de dolari (nu este o greșeală de scriere!).

7 Scorul Apgar

Viața reprezintă un lung șir de teste, iar primul dintre ele este testul Apgar, numit după anestezista Virginia Apgar. În 1952, ea a început testarea nou-născuților după un minut și după cinci minute de la naștere pentru a afla dacă au nevoie de îngrijiri suplimentare. După zece ani, lumea medicală a elaborat un acronim (APGAR), după numele anestezistei, ale cărui litere proveneau de la numele criteriilor luate în considerare pentru nota copilului la naștere: Appearance (înfățișare), Pulse (puls), Grimace (grimase), Activity (activitate) și Respiration (respirație).

8 Sistemul de comunicații secrete

Actrița Hedy Lamarr, considerată ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume la vremea ei, a schițat „Sistemul de comunicații secrete” în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tehnologie care se folosește și în zilele noastre, în rețelele de telefonie mobilă, la dispozitivele bluetooth și wi-fi.

9 Rezolvarea problemelor matematice la computerul mecanic

Ada Lovelace este supranumită „primul programator al lumii”. Britanica Lovelace a scris comenzi care puteau rezolva probleme matematice specifice pentru un computer mecanic, în 1843. Tot ea a prezis că se vor compune bucăți muzicale elaborate și științifice cu ajutorul computerului.

10 Monopoly

Elizabeth Magie a creat jocul „The Landlord’s Game” pentru a-i învăța pe oameni despre nedreptatea achizițiilor abuzive de terenuri, despre dezavantajele închirierii și despre nevoia existenței unei taxe unice pentru proprietarii de terenuri. Magie a patentat jocul în 1904 și l-a publicat în 1906. După 30 de ani, un bărbat pe nume Charles Darrow a redesenat design-ul tablei de joc și mesajele acesteia și l-avândut companiei Parker Brothers ca „Monopoly”. Compania a cumpărat pententul jocului de la Magie pentru doar 500 de dolari.

Foto: pexels.com

Comments

comments

Previous:

Vrei sa fii respectata si apreciata? Uite cum faci!

Next:

Pregătește-te din timp pentru Paște!

You may also like

Post a new comment