10 fraze de inspirație Montessori pe care să le zici copiilor tăi în fiecare zi

20 July of 2020

Maria Montessori (n. 31 august 1870, Ancona, Italia — d. 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda) a fost medic și pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa. Pe principiul unei libertăți controlate, școlile Montessori inspiră copiii să lucreze în ritmul lor propriu, singuri sau împreună cu alte persoane.

Cadrele didactice încurajează dezvoltarea copiilor auto-motivați, independenți, echilibrați, activi, prin predare de la egal la egal. Copiii mai mici se bucură de stimularea zilnică conform modelelor mai vechi, în timp ce copiii mai mari învață să se respecte reciproc într-o atmosferă caldă de acceptare și bucurie.
Următoarele fraze sunt de inspirație Montessori și sunt menite a crește încrederea în sine a copilului tău.

1. „Cât mă bucur să te văd“. Poate fi greu să nu începi ziua cu o notă optimistă când copiii mici se trezesc devreme, dar este important să-i anunțăm că suntem fericiți să fim alături de ei și că avem grijă de ei, în fiecare zi.

2. „Hai să ne alintăm”. Găsește o modalitate de a include oportunități obișnuite de relaxare împreună, chiar dacă copilul tău crește. Unii copii au nevoie de mai multă afecțiune fizică decât alții, așa că asigură-te că urmezi ritmul copilului.

3. „Îmi place că ești atât de generos”. O parte a antrenamentului Montessori este recunoașterea „calităților măreției”. Aceasta este o strategie care poate fi deosebit de eficientă cu un copil care caută atenție negativă. Urmărește atunci când face ceva bine, indiferent cât de mic ar fi și laudă-l în acest sens.

4. “Vrei să știi unul dintre lucrurile mele preferate despre tine?”. Mai ales dacă ai mai mult de un copil, este important să îi anunți că îi iubești pentru cine este el, în mod unic. Cu cât este mai specific complimentul pe care îl oferi, cu atât va însemna mai mult pentru el.

5. „Vino, stai cu mine”. Uneori afecțiunea arată ca o îmbrățișare și cuvinte amabile, alteori este pur și simplu un moment liniștit împreună. Mai ales pentru copiii mici, nu este întotdeauna clar care este limbajul lor de dragoste, dar timpul de calitate împreună este întotdeauna important pentru copiii noștri.

6. “Există ceva despre care vrei să vorbim?”. De multe ori îl întrebi pe copilul tău, la culcare, de ce te cheamă după ce trebuia să doarmă. De obicei, nu vrea nimic special în acest moment, dar este important pentru el că știe că ești acolo pentru a-l asculta.

7. „Nimeni nu mă îmbrățișază ca tine”. Există o diferență mare între „Ai nevoie de o îmbrățișare?” (ceea ce este, de asemenea, un lucru minunat de spus) și „Oferi cele mai bune îmbrățișări!” Spune-i copilului tău că îi îmbrățișezi nu doar pentru că vrei ca el să fie aproape de tine, ci pentru că tu vrei să fii aproape de el.

8. “Ai văzut mesajul meu?”. Nu trebuie să se întâmple în fiecare zi, dar scrierea de mici notițe de dragoste copilului tău îi permite să știe că te gândești la el.

9. “Ce ai vrea să facem?”. Încearcă să lași copilul să vină cu inițiativa ce să facă cu timpul petrecut alături de tine.

10. „Te iubesc necondiționat”. Este ușor să-i arăți copilului că îi iubești atunci când este cuminte și adorabil, dar este ceva mai greu atunci când se confruntă cu probleme la școală sau strigă la tine. Chiar și în aceste momente mai puțin bune, asigură-te că el știe că dragostea ta pentru el este necondiționată.

Citeste si: Sistemul Montessori: un alt gen de educație. Principiile de bază

Text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

copil la doctor

Previous:

Cum poți face să dispară teama copilului de doctor

pielea in timpul sarcinii, piele, femeie gravida

Next:

7 probleme ale pielii în timpul sarcinii

You may also like

Post a new comment