10 colegi de birou – cum să ne purtăm cu ei

13 March of 2019

Există colegi minunați: se încadrează în colectiv, își rezolvă sarcinile de serviciu și reușesc să fie amabili. Din nefericire există și ceilalți: aceia care, prin apucăturile lor îți fac viața grea la birou. De exemplu „modelul“ lingușitorilor profesioniști. Lipsindu-i calitățile, acest tip încercă prin servilism și complimentarea șefilor să promoveze în plan profesional.

Și, dacă nu putem să ne alegem colegii de birou, nu ne rămâne altceva de făcut decât să învățăm cum se poate conviețui cu ei. Cine are să știe cum să se descurce cu cele mai enervante tipuri de colegi de muncă, va scăpa de stres și va avea o zi de muncă mult mai liniștită…

 

Bârfitoarea

Enervant: La masă sau la cafea – această specie știe una și bună: ceilalți colegi. Cine cu cine umblă, pe cine o să atingă restructurarea. Bârfitoarea știe tot! Dacă nu știe, inventează.

Sfat: Nu îi dați „muniție“! Vorbiți cu ea strictul necesar, nu abordați problemele personale. În rest: ignorați-o! Când rămâne fără material și auditoriu, o să tacă.

Putoarea

Enervant: Plin de discreție își transferă lucrările pe birourile colegilor. Scuza cea mai frecventă: sunt stresat!

Sfat: Amintiți-i șefului că bunul coleg nu are de lucru. Ar putea să se ocupe singur de următorul proiect!

Lingușitorul

Enervant: Are două reguli de viață: 1. Șeful are mereu dreptate și 2. Dacă șeful greșește, se aplică regula 1!

Sfat: De regulă, sunt oameni mărunți. Convingeți-vă șeful prin cunoștințele dvs.!

Intrigantul

Enervant: Generator de neliniște, calcă peste cadavre. Lansează zvonuri, întărâtă colegii unii împotriva altora pentru un câștig personal.

Sfat: Căutați-vă aliați și puneți-l la zid. Asta îl dă gata!

 

Haoticul

Enervant: Pe birou are o mulțime de acte inutile, în calculator sunt sute de mail-uri necitite. De multe ori are ciorapii desperecheați.

Sfat: Dacă haosul în care tră-iește nu vă afectează, ac-ceptați-l. Dacă nu vreți să-i debarasați dvs. biroul, săptâmânal, va trebui să vă obișnuiți cu felul lui de a fi. Important este să se descurce el cu haosul de pe birou.

Neajutorata

Enervant: Nu poate decât să zâmbească timid și să întrebe: „Cum se face?“ Oricât i-ați explica, va întreba de fiecare dată.

Sfat: Fiți consecventă: „Ți-am mai explicat, dacă nu poți să ții minte, notează ce ai de făcut!“

Libidinosul

Enervant: Îi place să se apropie și să fie intim cu femeile. De multe ori, vorbește cu două înțelesuri.

Sfat: Nu fiți timide, loviți-l peste degete. Aduceți în discuție, de față cu restul colegilor, apucăturile deranjante ale celor prea insistenți.

Telefonista

Enervant: Biroul este cabina ei telefonică. Își stabilește întâlniri, comentează cu prietenii, tot timpul este la telefon, este ocupată.

Sfat: Ascundeți telefonul. În felul acesta poate va observa documentele care i s-au strâns pe birou.

Ofuscata

Enervant: Orice (nu) i-ați spune sau face – greșiți și o jigniți.

Sfat: Compătimirea îi dă „apă la moară“. Discutați problemele aflate la ordinea de zi fără să-i observați indispoziția, fiți veselă când îi vorbiți – o veți irita și o veți scoate din „autoexil“.

Clovnul

Enervant: Trimite mesaje comice, face glume, rătăcește actele.

Sfat: Nu râdeți când face glume, îl stimulați. Discutați cu el, aduceți-l cu „picioarele pe pământ“.

Cu toții jucăm un rol

 

 

Tipuri și măști: „Când mergem dimineața la birou, ne punem o anumită mască. Unii interpretează propriile personaje, sunt ei înșiși, alții își aleg un anumit personaj care, cred ei, îi avantajează. Alții acceptă un rol care le-a fost impus de-a lungul vieții. Stăruie nerostită singura întrebare la care numai noi avem răspuns: noi ce rol inter-pretăm în „comedia vieții“? Cel mai greu rol? Să fim noi înșine.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Chiar „trebuie“?

Next:

16 motive 
foarte actuale să citești modern

You may also like

  1. Exista si acel tip de coleg care saboteaza, (a se citi “care adora sa saboteze”), care isi lasa fara energie colegii, care isi atribuie ideile colegilor…e cel mai rau tip, credeti-ma!

  2. Exista si tipul “facem front comun cu restul impotriva celui caruia ii merge capul si-i laudat la sedinte, mai ales in absenta lui sau nu i s-a facut niciodata nici o plangere”. Eu sunt ala pus mereu la colt si credeti-ma e groaznic sa nu-ti vorbeasca nimeni in echipa numai pentru ca nu reusesti sa pari toanta sau sa faci greseli la fiecare pas

Post a new comment