10 ceaiuri care te răcoresc și te vindecă

08 June of 2017

10 ceaiuri care te răcoresc și te vindecă – Poți bea o infuzie pur și simplu de plăcere, dar și ca să alini o durere, să-ți ajuți digestia, să alungi insomnia… Iar vara, răcit cu un cub de gheață, ceaiul devine o delicioasă băutură răcoritoare.

Te încearcă o senzație de greață? Bea un ceai de mușețel. Nu poți dormi sau ești nervoasă? Delectează-te cu o infuzie din flori de tei. Te doare stomacul? Dă fuga și prepară-ți un ceai de mentă. Există ceaiuri pentru fiecare situație, așa că orice mică problemă de sănătate ai avea, vei reuși să-i găsești leac printre numeroasele plante pe care mama natură ni le-a pus la dispoziție.

1. Mușețelul alungă greața
Infuzia de mușețel combate febra și sen-zația de greață, îmbunătățește digestia și este eficientă împotriva aerofagiei. De asemenea, dacă suferi de anxietate, poți apela cu încredere tot la mușețel, căci este un bun remediu împotriva angoaselor. Infuzia se prepară cu o linguriță de flori uscate la 200 ml clocotită. Lasă să infuzeze 10 minute. În scop terapeutic, bea trei căni pe zi.

2. Teiul, sedativ natural
Infuzia de tei este apreciată atât pentru aroma sa, cât și pentru calitățile terapeutice. Are proprietăți sedative, calmează sistemul nervos, scade tensiunea arterială, mărește diureza și secreția biliară, alină durerile de cap și spasmele abdominale, combate febra și tulburările di-gestive. Mod de preparare: peste 1-2 lingurițe de flori uscate toarnă 250 ml apă fierbinte. Acoperă vasul pentru 10 minute, apoi strecoară. Bea două căni pe zi, ultima înainte de culcare.

3. Levănțica, 
bun analgezic
Lavanda are efecte antispastice, analgezi-ce și sedative, fiind utilă în anxietate, nervozitate, insomnie, de-presii ușoare, palpi-tații, bronșită, sinuzită, rinită, tuse, reumatism, dureri de stomac, colici. Infuzia se prepară cu o linguriță de flori uscate la 200 ml apă clocotită. Bea câte o cană de 3-4 ori pe zi pentru epuizare nervoasă, depresie, dureri de cap, indigestie.

4. Menta, balsam pentru stomac
Infuzia de mentă este băutura răcoritoare perfectă pentru zilele fierbinți de vară. Calmează durerile de stomac și colicile biliare, previne balonarea, este un remediu eficient în caz de indigestie, diaree, greață și vărsături, îmbu-nătă-țește activitatea veziculei biliare. Infuzia se prepară cu 1-2 lingurițe de frunze la 250 ml apă fiartă. Te supără arsurile gastrice? Bea 100 ml infuzie cu 30 de minute înainte de mese. Ca să previi balonarea, să tratezi diareea și să calmezi durerile menstruale bea 100 ml infuzie călduță după mese.

5. Socul distruge virușii
La soc poți apela cu încredere în caz de gripă, răceală, tuse, bron-șită, sinuzită, dureri de gât, căci reduce infla-mația căilor respiratorii și are efecte antivirale (combate inclusiv virusul influenza de tip A, care este cel mai periculos). În plus, scade febra și favorizează trans-pirația. Infuzia se prepară cu 2 lingurițe de flori uscate la 250 ml apă clocotită. Lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară. Bea 3-4 căni pe zi.

6. Iasomia 
relaxează
Are efecte sedative, reduce stresul și anxietatea, relaxează organismul. Chinezii o consumă mult, considerând că prelungește viața și echilibrează energiile yin și yang. Infuzia se prepară cu 25 g flori la un litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

7. Busuiocul alină durerile de cap
Această minunată plantă aromatică facilitează digestia, combate balonarea, greața și arsurile gastrice, calmează durerile de cap și angoasele, îmbunătățește memoria. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la 100 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană după fiecare masă principală. Extern, sub formă de comprese, ceaiul este util în calmarea iritațiilor cutanate, a arsurilor solare, a înțepăturilor de insecte.

8. Crețușca, 
aspirină naturală
Este supranumită și aspirina naturală, deoarece una dintre substanțele ei active este acidul salicilic, care are efecte antalgice și antiinflamatoare. Crețușca este un excelent remediu în caz de răceală și gripă, căci combate eficient febra, durerile, frisoanele. În plus, este un leac minunat împotriva durerilor de cap și a durerilor reumatismale. Nu fierbe planta, căci se distruge acidul salicilic. Pune o lingură de plan-tă la o cană cu apă clocotită și lasă să infuzeze 7-10 minute. Bea 3 căni pe zi, între mese.

9. Cătina, energizantă
Fructele de cătină sunt mai bogate în vitamina C decât orice fruct citric, dar conțin și cantități mari de vitaminele B1, B2 și C, carotenoide, acid folic, ulei volatil. Ceaiul din fructe de cătină și măceșe este energizant, are o mare valoare vitaminică, fiind recomandat în convalescență, boli cronice, carențe de vitamine, anemie, ateroscleroză. Infuzia se prepară cu două linguri de fructe zdrobite la 500 ml apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 30 de minute, apoi se strecoară. Această cantitate se bea fracționat pe parcursul zilei.

10. Cerențelul combate febra
Are acțiune dezinfectantă și calmantă, fiind util în diaree de natură in-fecțioasă, vărsături provocate de tulburări ale bilei. Pune 250 ml apă fierbinte peste 2 lingurițe de rădăcină de cerențel măcinată și lasă să infuzeze 15 minute. Este recomandat în stări febrile, dar și împotriva durerilor de stomac și a crampelor intestinale. Datorită uleiului eteric pe care îl conține, are efecte benefice și asupra sistemului imunitar, pe care îl întărește.

Citeste si:

  1. Ceaiuri pentru slabit
  2. Slabeste cu 5 ceaiuri minune!
  3. Ceaiuri minune pentru un somn liniștit și odihnitor
  4. Top 10 cele mai bune ceaiuri de iarna

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Apa, magie naturala

Next:

Terapii antimahmureala

You may also like

Post a new comment