10 boli grave cu denumiri inofensive

28 August of 2015

© lenetsnikolai / Fotolia

© lenetsnikolai / Fotolia

De regulă, când o boală nouă este descoperită specialiștii îi pun un nume care să te facă să te gândești la gravitatea problemei. Însă, din când în când, denumirile propuse și acceptate de lumea medicală ies din tipare. În cele ce urmează îți voi da câteva exemple de afecțiuni seriose cu nume ușor infantile.

Dropsy – este o boală care se manifestă prin retenția de apă în țesuturile organismului. Mai este cunoscută și sub numele de edem. Totuși, trebuie să recunoști că denumirea de mai sus te face să te gândești la bombonele viu colorate pentru copii sau eventual la numele unui pitic din poveste. Asta până nu dai cu ochii de o persoană care are această boală. Mâinile și picioarele sunt extrem de umflate, cu aspect aproape gelatinos. Tratamentul nu este simplu și se recomandă în funcție de tipul de edem. Persoanele cele mai afectate sunt femeile însărcinate și bătrânii.

Maple Syrup Urine Disease – o găsim în termeni medicali românești ca boala urinei cu miros de sirop de arțar. Este o afecțiune genetică extrem de gravă care apare în copilărie (chiar și la nou născuți). În mod practic corpul nu poate procesa anumiți aminoacizi iar funcția de nutriție nu se îndeplinește corespunzător. Efectele sunt devastatoare de la imposibilitatea dezvoltării copilului, până la comă urmată de moarte. Tratamente există dar boala trebuie depistată de timpuriu.

Virusul Coxsackie – dacă n-ai știi din denumire că e vorba despre un virus, la ce te-ai gândi? La denumirea unei planete, la o mâncare mai exotică sau la ceva grecesc? Problema e foarte serioasă pentru că acest virus trăiește în tractul digestiv al omului provocându-i o erupție cu un soi de bășici la nivelul gurii, al limbii și al esofagului. Este o boală foarte contagioasă dar tratamentele dau roade.

Sindromul Paris – ce poate fi mai frumos decât să vezi acest minunat oraș, un adevărat centru cultural și istoric, acest punct zero al modei internaționale? Teoretic nimic, însă practic acest sindrom este o afecțiune psihică “sezonieră” care afectează turiștii din capitala franceză. Cei mai mulți bolnavi sunt japonezi, dar halucinațiile, stările de transpirație, senzația de persecuție și amețeală au băgat în spitale și alți oameni care trăiesc în alt tip de cultură și civilizație. Ei nu se pot adapta vieții pariziene nici măcar pentru câteva zile. Pentru cei mai norocoși și mai rezistenți, sindromul este doar o vacanță ratată.

Cat scratch fever – denumirea este extrem de amuzantă pentru că există o melodie rock cu același titlu. Boala zgârieturii de pisică însă nu este o chestiune de glumit. Este o infecție bacteriană care provoacă umflarea nodulilor limfatici. Se transmite prin zgârietura, mușcătura sau contactul cu saliva pisicii. În SUA, sunt diagnosticate în fiecare an cam 22.000 de cazuri.

Sindromul Alice în Țara Minunilor – cine nu a citit cartea? Toți știm despre ce e vorba în povestea cu pricina și de aici se trage și denumirea bolii. Este o problemă neurologică care afectează percepția. Bolnavul are senzația că este un gigant care se mișcă într-o lume extrem de mică, de strâmtă. Deși pare amuzant, gândește-te cum coboară scările un asemenea om, cum trece strada. Tratamentul imediat se impune.

Jumping Frenchmen of Maine – sintagmă netraductibilă în limba română dar amuzantă pentru vorbitorii de limbă engleză. Este o afecțiune neurologică iar bolnavii reacționează anormal la stimuli, exagerând orice mișcare. Primele cercetări ale acestei boli au fost pornite în anul 1878, când fenomenul a fost sesizat în rândul unor pădurari canadieni din zona Maine. Ei au răspuns involuntar, imediat și cu e reacție exagerată la o comandă dată cu voce tare pe care nu se așteptau să o primească. O altă problemă este că bolnavii pot fi transformați imediat în criminali de temut.

Sindromul inimii frânte – sună romantic nu? Eu una m-aș gândi la Romeo și Julieta. Chiar dacă denumirea ar fi potrivită pentru o afecțiune psihică, ei bine, nu e! Este o boală cardiacă, o parte a inimii se mărește temporar din cauza fluxului hormonal de stres. Bolnavii au dureri subite de inimă sau atacuri de panică, semnele unui infarct care nu se va confirma.

Mini accident vascular cerebral (ministroke) – hmm, nu tot ce poartă denumirea de “mini” e drăguț. Accidentul ischemic tranzitoriu, pentru că așa i se mai zice, se manifestă prin întreruperea temporară a fluxului de sânge către creier care își pierde funcțiile. Un bolnav mai tânăr are șanse foarte mari să-și revină complet dar totul trebuie ținut sub observație de acum înainte pentru că riscul unui atac cerebral este mare.

Sindromul Grinch – de când obiceiurile americane ne-au invadat viața, îmi e greu să cred că e cineva care n-a auzit de Grinch, acel personaj bolnăvicios de verde care a furat Crăciunul. Cine înțelege esența personajului poate face legătura cu denumirea bolii. Pacienții au inima literalmente mai mică decât normal și de aceea sunt mai mult obosiți și amețiți. Starea se poate îmbunătăți prin exerciții fizice speciale.

Comments

comments

Previous:

Conjunctivita, nefericirea roșie a ochilor

Next:

Imunitatea, efect protector pentru organism

You may also like

Post a new comment