„Salvați uriașii blânzi!“

08 January of 2010

Actrița Senta Berger luptă pentru salvarea gorilelor africane, amenințate cu dispariția

Cu ochii larg deschiși, ghemotocul îmblănit se lipește de dr. Felix Lancaster savurând mângâierile părintelui său adoptiv.

Foto: Hubert Burda Medien

„Un braconier i-a ucis familia puiului de gorilă, lui Bolo, și a încercat să-l vândă ca jucărie.“ Medicul veterinar din Marea Britanie cunoaște povestea tristă a fiecărui animal aflat în  orfelinatul maimuțelor din Limbo, din sud-vestul Camerunului. „Când am primit-o pe Bolo, cântărea aproa-pe 5 kg și era foarte apatică.“ Mul-țumită îngrijirii pline de atenție a personalului centrului, puiul de gorilă a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă. Încet, încet a început să capete încredere în părinții săi adoptivi.

Foto: Hubert Burda Medien

Soarta tristă a lui Bolo și a rudelor sale a devenit un punct important din planurile Națiunilor Unite. Anul 2009 a devenit „Anul Națiunilor Unite pentru gorile“. Astfel, a fost începută o campanie mondială pentru protejarea maimuțelor amenințate cu dispariția. Mari personalități susțin din inimă cauza uriașilor blânzi.

„Nu pot să înțeleg de ce mai sunt vânate gorilele cu atâta cruzime, de ce sfârșesc în cratiță sau de ce mai sunt abuzate ca animale de companie.“  Vocea actriței este plină de indignare. Existența a trei din cele patru subspecii de gorilă este amenințată: mai trăiesc aproximativ 5000 de exemplare de gorilă estică de șes, 700 de gorile de munte și doar 300 de exemplare de gorilă Cross-River.

Foto: Hubert Burda Medien

Pe lângă braconaj, distrugerea pădurii ecuatoriale este o amenințare majoră:când moare pădurea, mor și locuitorii ei. „Le răpim gorilelor temelia vieții pentru a avea noi mobilier de grădină din lemn importat de la tropice.“ Senta Berger este foarte critică: „Avem o foarte mare răspundere. Fiecare poate să facă ceva pentru animalele pașnice și inteligente!“

Nașii gorilelor

Foto: Hubert Burda Medien

Modul în care percepem gorilele a fost influențat de către cercetătoarea Dian Fossey, asasinată în 1985. Filmul „Gorile în ceață“ (1988) a făcut-o cunoscută pe plan mondial și ne-a transmis o imagine a blândeții în contrast cu agresivul King Kong.

Multe organizații pentru protecția animalelor militează pentru salvarea maimuțelor antropoide. Informații despre uriașii blânzi găsiți pe: www.panda.org.

Comments

comments

Previous:

Nicu Covaci, interviu cu sufletul formației Phoenix

Next:

Petrică Moise

You may also like

Post a new comment